dilluns, 20 de febrer del 2012

Inconsistència Nacionalista 1 - Les llengües només serveixen per a comunicar-se


PresentacióInconsistència Nacionalista 1 - Inconsistència Nacionalista 2

Aquest serà el to que tindran les Inconsistències Nacionalistes. No espereu odis maniqueus. No es tracta d'això. Per a mi la conservació del català no és una qüestió de supremacisme, sinó una cosa tan natural i desitjable com la conservació del trencalòs. És curiós que entre els nacionalistes espanyols, hi ha l'acord, fins i tot entre els de tarannà liberal, que hi ha entitats que són considerades "béns comuns" i que han de ser apartades del mercat per a evitar que aquest les arrasi. Entre aquests béns comuns hi trobaríem coses tan diverses com espècies d'éssers vius, parcs naturals i ecosistemes, però també edificis medievals, quadres, estàtues i jaciments arqueològics. Fins i tot hi ha qui hi afegeix la tauromàquia. En canvi, la llengua catalana no. Per als nacionalistes espanyols, tot això citat es mereix un esforç de l'estat per a la conservació, però la nostra llengua no. Per a mi queda clar que el nacionalista és qui diu que no cal destinar-hi recursos per a la seva preservació i no qui és coherent i no en fa cap excepció interessada. Una llengua sencera no és potser un patrimoni cultural que deixa en ridícul al de qualsevol obra d'art?

Ja n'he muntat una pàgina per a recollir-les en ordre. Com vaig dir a la presentació la periodicitat de la vinyeta serà mensual. Amb calma. Sense pressa. Durant quant de temps? Ni idea. En principi serà un lent gota a gota que aniré mantenint durant anys. En tinc guionitzades dotzenes. La gràcia seria que les nostres líders polítics fossin prou valents com per què un dia deixés de ser necessari publicar-les.

Actualització: Publicat també al Web Negre

-Les llengües només serveixen per a comunicar-se
-I els animals per a ser menjats. Matem tos els que no ens serveixin!
-Estàs boig?! Amb la seva desaparició perdríem una gran riquesa!
-I amb la d'una llengua no?

15 comentaris:

  1. Acabo d'assebentar-me d'aquesta iniciativa, i em sembla fanàstica perquè m'estalviaré d'escriure la mateixa parrafada una vegada i una altra. Però hi veig una pega: i és que com que va adreçada a castellanoparlants d'aquells que no són capaços d'entendre el català encara que faci servir paraules que s'escriuen igual que en castallà, potser caldria que les viñetes es traduíssin al castellà. D'aquesta manera tindriem la versió castellana preparada per a dirigir-la als no-nacionalsites espanyols.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja veig que vols dir. La veritat és que lingüísticament, totes les solucions em semblaven dolents.
      -Tots dos en català: xerricava una mica que el que feia proclames en contra del català parlés en aquesta llengua.
      -Tots dos en castellà: em molestava que el catalanoparlant es doblegués a la diglòssia regnant i no exercís el seu dret a parlar en català.
      -El nacionalista espanyol en castellà i l'altre en català: em preocupava que semblés que volia situar els castellanoparlants en un pla moral o intel·lectual inferior al dels catalanoparlants. No és la meva intenció i suposo que cal mala llet per concloure això o sigui que ha acabat sent l'opció triada per a la majoria dels casos
      -El nacionalista espanyol en català i l'altre en castellà: no cal comentar-ho...

      Meditaré el teu comentari i potser faci una segona versió en castellà per als castellanoparlants de fora de l'àmbit castellanoparlant.

      Elimina
    2. Òbviament, volia dir "de fora de l'àmbit catalanoparlant" (>.<)

      Elimina
    3. De fer-se, estaria bé posar una versió sota l'altra (no cal dir que la catalana a sobre), més que separar-les en dues pàgines diferents. Proposo :P Més que res, perquè el no-nacionalista espanyol vegi que això s'ha pensat en català xD

      Elimina
    4. Ja ho he fet altres vegades. L'enllaçaria com aquí: http://gargotaire.blogspot.com/2011/01/zooillogic-4-vampir-vampiritzat.html

      Elimina
  2. La conec perfectament, però en el diàleg de la vinyeta no hi és.

    Trobava a faltar que encara no hagués aparegut algun nacionalista espanyol dient-me que sí, que tota la llista de coses que he escrit són "béns comuns a conservar" però que una llengua no.

    Donant-me per tant la raó :D

    ResponElimina
  3. Gran inici. M'ha agradat l'acudit i el dibuix. Està molt bé. Espero les següents.

    ResponElimina
  4. "Els animals només serveixen per a ser menjats", quins bons coneixements de biologia...


    PD: soc el teu cosi

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, qui diu menjar diu fer-ne pells, treure'n oli per a llànties i aquesta mena de coses que han acabat amb l'existència d'animals que avui només es poden veure als museus.

      Per cert, crec que hi ha números que a tu t'agradi la vinyeta que penjaré demà.

      Elimina
    2. Això espero, la veritat es que aquesta entrada es la unica que no m'agradat. El que volia dir es que els animals tenen més funcions i molt més importants que ser utils a la humanitat. Cada especie te un ninxol ecologic, una funció al seu ecosistema i de la seva existencia depen que es mantingui el flux de materia i energia que fa posibles el cicles biogeoquimics que van permetre l'existencia de vida i que son els responsables de que estiguem vius tu i jo. Comparar la diversitat d'eines culturals, com son la llengua, els monuments, les tradicions, els valls populars, l'art i tot allò que anomenem cultura amb la diversitat biologica em sembla un greu error i massa antropocentric per algu amb les teves inquietuts. La meva oinió es que hem de fer el que calgui per conservar la diversitat biologica per asegurar la vida en el futur, però la diversitat culturar ens ha de servir als nostres propòsits i no m'importaria que desapareguisin llengues, monuments, valls tradicionals, festes populars (siguin quines siguin) si hi ha una substitució d'aquestes eines culturals per unes altres més utils.

      Elimina
    3. O sigui que tu no veuries cap problema a què per a construir-hi pisos es destruís un magnífic jaciment que està revelant molt informació sobre l'evolució humana per què de fet només és una eina que serveix als interessos antropocèntrics culturals humans?

      Justament, la vinyeta critica que per als nacionalistes espanyols tot plegat tingui un valor i riquesa intrínsecs independentment de la seva utilitat humana menys les llengües que de cop i volta sembla que sigui la gran excepció a la norma. Hi he posat els animals com hi podria haver posat les restes d'un poblat iber.

      I que els animals siguin riquesa ecològica no nega que també ho siguin de cultural.

      Elimina
  5. La veritat Pau es que l'exemple amb el poblat iber el trobaria més encertat(no trindia res a afegir), i tens tota la raó quan dius això dels nacionalistes espanyols, que troben un valor intrinsec a tota la cultura menys a les llengues (que trobo, son l'aspecte cultural més important que hi ha) Però si, la cultura te una finalitat, i ha de ser util com ho ha estat sempre, per això canvia constantment (o canviava), el problema es posar-nos d'acord en que es més util. Per exemple, trobo molt més util mantenir pel seu estudi un jaciment que un edifici de pisos, i no m'importaria que es carreguesin l'escorial per fer-hi un hospital universitari molt més util que l'escorial, però no em semblaria bé que ho fessin per construir-hi un centre comercial. Es a dir, que trobo que la cultura es un patrimoni que hem heredat i es a les nostres mans triar entre mantenir-lo o canviar-lo de manera totalment lliure.
    Evidentment que els animals també son riquesa cultural, però trobo que la seva riquesa ecologica trascendeix en importància i molt la cultural. Em sembla que mai m'explicare prou bé com per a que ningu s'ofengui pel que fa a aquestes questions.

    ResponElimina

Cerca'ns a Google+